Rate this post

Każdy z nas z pewnością słyszał o piwach rzemieślniczych. Jednak co to dokładnie jest? Czym to się różni od piw regionalnych, również produkowanych w małych browarach?

Otóż wielu z nas kojarzy piwa rzemieślnicze z piwem wyższej klasy, czyli po prostu piwem dobrym. Jednak to nie jest do końca prawda. Niejednokrotnie zdarzało mi się wypić takie piwo, które było po prostu słabe. Co więcej, ciężko jest oceniać, które piwo jest rzeczywiście dobre, a które nie, bo każdy ma inne gusta i każdy sam oceni, czy dane piwo mu smakuje. Dlatego nie to jest wyznacznikiem piwa rzemieślniczego. Jest nim natomiast to, kto i jak produkuje to piwo. Jak sama nazwa wskazuje piwo rzemieślnicze jest tworzone przez rzemieślników piwa. Są to osoby, które takie piwo tworzą nie z chęci zysku, ale z pasji. Główną cechą takiego piwa jest to, że twórcy, jak to rzemieślnicy, eksperymentują ze składnikami i właśnie to wyróżnia te piwa na tle pozostałych.
Czasem wypić można piwa rzemieślnicze w pubie, a nawet znajdziemy je w dobrych sklepach.